Självkörande lastbilar - framtiden är här

Hur ser framtidens lastbilar ut - och hur kommer dessa att påverka vår vardag? Redan nu ser man att tester görs i syfte att prova självkörande lastbilar. Tester som verkligen ger mersmak. Sverige är ett föregångsland inom detta, men exempelvis USA är inte långt efter. Att självkörande lastbilar håller på att implementeras i vårt samhälle är ett faktum. Frågan är om det finns några fördelar med detta?

I USA så lät man en självkörande lastbil transportera gods mellan kusterna - från San Francisco till Quakertown, Pennsylvania - och där en sträcka på närmare 430 mil avverkades. Utan några som helst problem. Lastbilen - som även hade en säkerhets-chaufför i hytten samt en ingenjör - klarade av att köra utan bekymmer och där allt kom fram i ett stycke. Det skapar helt nya möjligheter och det skapar, på sikt, en ny värld inom transport och logistik. Där finns mestadels fördelar.

Fördelar med självkörande lastbilar

Vilka är då fördelarna med självkörande lastbilar? Vi räknar upp några:

  • Miljön. Det blir betydligt mindre utsläpp genom att körningen planeras tydligare och där rutten kan köras jämnare och med mindre utsläpp som följd.
  • Säkrare. En självkörande lastbil ser faror på en millisekund och kan se så långt som 1800 meter framåt. Det skapar trafiksituationer som blir betydligt säkrare och där ingen riskerar att skadas. I kombination med att den självkörande bilen också börjar implementeras så kommer den mänskliga faktor - på sikt - att tas ur spel. Färre olyckor kommer att inträffa som en följd av detta.
  • Lägre kostnader Genom självkörande lastbilar så kommer kostnaderna för åkerier och transportörer att minska i och med att man inte behöver betala ut löner. Det handlar då givetvis om att först och främst ta investeringen och sedan, på sikt, bygga upp en lönsamhet. Det kostar mycket pengar att implementera detta system i lastbilar och därför så kommer det säkerligen också att ta tid innan detta blir verkligheten.

Finns det några nackdelar med självkörande lastbilar?

Nackdelarna då? Ja, visst finns det sådana. Det handlar mestadels om arbetslöshet. Var ska chaufförerna arbeta och hur ska man skapa jobb till de som idag kör gods längs våra vägar? Det är en fråga som måste lösas. En annan fråga handlar om säkerhet.

Att självkörande lastbilar rent teoretiskt kan köras på ett säkrare sätt än en människa är ett faktum. Men, vad händer om någonting går fel? En människa kan agera på instinkt och i och med det också undvika olyckor genom ett resolut agerande. En dator vars system går sönder kan inte göra det på samma sätt. Här kan säkerligen 5G komma att skapa både snabbare, säkrare och mer effektiva lösningar. Men, det handlar fortfarande om en utveckling som är i sin linda. Framtiden är här, men det kommer att dröja några år innan vi ser att den på riktigt kommer att användas genom självkörande lastbilar och genom personbilar som inte behöver en mänsklig förare.

Det senare är för övrigt det som kommer att påverka mest i en positiv riktning: genom självkörande bilar i våra städer - de smarta städer, som det talas om - så kommer saker att blir avsevärt mycket effektivare. Vi kommer att se parkeringsplatser försvinna, vi kommer att se smartare kollektivtrafik, minskade utsläpp, mer tillgänglighet för funktionshindrade och där utsläppen minskas radikalt. Det är den pusselbit som kommer att skapa det största mervärdet.

18 Dec 2020

Välkommen

Vi har lång erfarenhet av åkeribranschen. Vill du veta mer om just lastbilar och åkeribranschen? I så fall så har du kommit helt rätt. På denna sida kommer vi att skriva mycket om lastbilar och om allt som rör detta spännande område. 

Läs mer om oss


Senaste artiklarna