Linjemålare har viktigt jobb

En linjemålare ser till att körfält och övergångsställen är tydligt märkta, så att det inte uppstår några tveksamheter i trafiken. Linjerna ger information.

När man kör på en väg och ska välja fil brukar det vara ganska bråttom. Man får inte tveka för länge på att ta rätt avfart, för då hamnar man fel. Tydliga markeringar i vägbanan visar hur man ska köra. Därför har linjemålare en viktig uppgift i samhället.

Speciellt den som inte har så bra lokalsinne har stor nytta av att kunna ta sig fram med hjälp av skyltar och linjer. Är man ny på en plats vet man inte exakt hur vägen fortsätter. Det kan vara trixigt att komma in rätt på en parkering eller annan infart.

Linjemålare märker upp parkeringsrutor

För att det inte ska bli ett virrvarr av bilar på en parkering är det bra att parkeringsrutorna är tydligt uppmärkta, så att man kan se var gränserna går. När linjer är slitna eller bortnötta blir man som trafikant irriterad. En linjemålare behöver fylla i det som är slitet.

Parkeringsplatser för handikappade är märkta med en stor rullstol. Det är en lite bredare ruta och ger tydligt besked om att inte vem som helst får ställa sin bil i rutan. Här har linjemålare sett till att mänskliga rättigheter tillgodoses, så att rörelsehindrade kan få en bra plats för bilen.

Varierande jobb för linjemålare

Ena dagen ska streckade linjer på körbanan målas, och nästa dag fräschar man upp den vita färgen på övergångsställen. Skolgårdar och idrottsplatser har markeringar på marken som utförs av skickliga linjemålare. Det är ett varierande yrke där man kan arbeta lite varstans.

Dessa uppmålade linjer utgör en samhällsservice och skapar ordning och reda. Vid ett färjeläge är olika körbanor numrerade med stora och tydliga siffror, som gör det enkelt för bilister att komma rätt direkt.

19 Feb 2024

Välkommen

Vi har lång erfarenhet av åkeribranschen. Vill du veta mer om just lastbilar och åkeribranschen? I så fall så har du kommit helt rätt. På denna sida kommer vi att skriva mycket om lastbilar och om allt som rör detta spännande område. 

Läs mer om oss


Senaste artiklarna